Where Home and Care Converge

The design of this facility focuses on improving the quality of life for each resident by optimizing functional independence and encouraging social interaction in a home-like environment.

Willow Square provides continuing care for residents of all ages. The lobby was designed to be more of a living room with a fireplace, soft seating, fish tank and a place for families to gather. The elements that felt more institutional such as the reception desk, security and administration offices were placed and designed in a more discreet manner. The approach to the home-feel was continued throughout the building by addressing room placement and incorporating a front-of-house care model.

Operational functionality, specifically circulation, was addressed by creating a figure eight floor plan that optimized staff walking distances and eliminated dead ends. Flexibility was a key driver as the building needed to be designed to adjust for the growing and evolving needs of the community.

STATS
  • Client: Alberta Infrastructure¬†
  • Location: Fort McMurray, AB
  • Services:
  • Prime Consultant
  • Architecture
  • Interior Design
  • Sector: Seniors + Continuing Care
  • Size: 4,550 sq m
  • Completion: 2021
  • Sustainable Certifications:
  • Certification Candidate for LEED Silver
  • Awards:
  • CanBIM Innovation Spotlight Award
  • S2 Team:
  • Brian Corkum
  • Melissa Chabot